En middelalderby med en festning

Med en festning som i dag er mest kjent for fine sommerminner med sang og dans, kan man dra til en by med et middelalder-preg. Festningen er oppkalt etter en fortids konge, da man regjerte med sverd og øks, og ble konge med den største hæren av villmenn og krigere som ikke skydde noe for å få det slik som dem ville ha det.

Da var det best å passe seg, for ellers kunne man bli et hode kortere var man uheldig. Festningen var på toppen av et berg, hvor ingen fiende kom seg inn. Uten denne borgen, ville byen ikke ha sett slik ut som den gjør idag. For som grenseby er byen i dag både i utvikling, samtidig som den holder tradisjonene i hevd. Og det er mange slike byer med historie fra middelalder og kriger mellom nordmenn og naboland.

For med en lang felles-grense med nabolandet, har man opp gjennom tidene måtte avgi og ta land fra hverandre. Men i vest har landet en like lang kyst. Her har man regjert verdenshavene med sin handelsflåte i mange århundrer, men før det som sjø-pirater og vikinger på tokt. Man underla seg både landområder og rikdom overalt. Man herjet med angelsakserne og man plyndret germanerne.

Dermed kunne det være smart å bygge en festning på en høy topp, slik at ingen fikk tak i verdisakene, og slik at de kunne observere fiendskap som var på vei inn. For fjorden inn til middelalderbyen var lang og oversiktlig. Og det var bare en vei inn, og dermed en vei ut. De som turde å prøve seg, måtte bøte med livet dersom de ikke klarte å overmanne de ville nordmennene.

Nå er byen en rolig og trivelig by med glade mennesker som ikke ønsker noen sorg og elendighet. Og er man glad i country og Cadillac, kan man bare stikke innom veikroen midt i sentrum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *